Založ si blog

Pluralita názorov alebo nepriatelia?

Neuplynulo ani pomyselných 100 dní od nástup nového primátora Bratislavy do funkcie a sociálne siete zareagovali. Môžeme to považovať za pluralitu názorov alebo nepriateľstvo voči Matúšovi Vallovi.

Odpoveď by mohli dať zverejnené príspevky a komentáre. A oni aj očividne dávajú.

Na jednej strane je prezentácia názoru v podobe zvláštnej animovanej tvorby, ktorá poukazuje na jeho pôsobenie v úrade / proti gustu žiaden dišputát /

Na druhej strane komentáre obhajujúce jeho kroky založené na vytváraní triedneho nepriateľa / aj tu platí : proti gustu žiaden dišputát /

Zatiaľ sa ale zdá, že navrch má stránka.

Tak ako jej podobné predchodkyne, ktoré rovnakým spôsobom ovplyvňovali verejnú mienku a proti ktorým rovnakým spôsobom bojovali ich odporcovia.

Jedno je však neodškriepiteľné. Vo všetkých prípadoch ide o prezentáciu názorov, ktorá je v demokratickom systéme nedotknuteľná či sa nám to páči , či nepáči napriek svojej forme.

Aj takáto forme predsa hýbe dejinami. Nebolo tomu inak ani v minulosti, keď nápadne podobné formáty facebookových stránok položili vládu a prinútili nechceného premiéra a ďalších politikov odstúpiť, ani v prípade vystavenia záverečného účtu predchádzajúcemu primátorovi Bratislavy vo voľbách a nie je tomu inak ani teraz.

Každý má právo na svoj názor a právo verejne ho nejakou formou prezentovať. Nemusíme s obsahom a formou prejavu týchto názorov súhlasiť – musíme sa s tým naučiť žiť, ak sme odhodlaný udržať na Slovensku demokratické princípy.

Ak tak neurobíme a začneme označovať ľudí s iným názorom za triednych nepriateľov, kam tento názorový boj dospeje. História nám ukázala, že boj s triednymi nepriateľmi nakoniec priniesol nemalé ľudské obete v záujme vyšších princípov a toho by sme sa mali vyvarovať.

Dnes sú tými najvyššími princípmi demokracia a pluralita názorov. Nepošliapme si ich.

Vzostupy a pády slovenských podnikateľov v cestovnom ruchu.

09.01.2021

Prehnaný optimizmus a nádeje na lepšiu budúcnosť môžu spôsobiť nepríjemné pády. Trojkráľové obdobie zaplavilo sociálne siete statusmi, vyjadreniami a komentármi o blížiacej sa letnej turistickej sezóne, prvými analýzami o jej potenciálnej úspešnosti, ktorou by mala konečne pomôcť podnikateľom vymaniť sa z bludného kruhu neistoty a finančného utrpenia. [...]

Kľud, mier a pokora

31.10.2020

Tieto tri slová zo známeho československého duetu Terezy Kerndlovej a Richarda Müllera mali byť príznačne pre celoplošné testovanie obyvateľstva. Kľud – pokoj a veľká dávka rozvahy mali sprevádzať prípravu a prezentáciu tohto nevídaného projektu na Slovensku. Nestalo sa. Otcovia projektu svojim správaním dokazovali, že ani oni sami nie sú presvedčení [...]

Prečo chybovosť rozhodnutí štátu stále stúpa?

27.10.2020

. Vedieť prijať správne rozhodnutia je dôležité, je to prvý krok k úspechu. Treba na to veľa sebareflexie a pokory. Rozhodnutiam súčasnej doby určite chýba aj jedno aj druhé. V máji 2020 pri hodnotení celej situácie okolo Covid 19 vo svete, pozorným pochopením poznatkov vedeckej a medicínskej komunity k tomuto ochoreniu, sa dostala na stôl myšlienka uskutočniť „ [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

mirocs

Nechať si poradiť nie je hanba

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 31573x
Priemerná čítanosť článkov: 2255x

Autor blogu

Kategórie