Založ si blog

Prečo chybovosť rozhodnutí štátu stále stúpa?

.

Vedieť prijať správne rozhodnutia je dôležité, je to prvý krok k úspechu.  Treba na to veľa sebareflexie a pokory.  Rozhodnutiam súčasnej doby určite chýba aj jedno aj druhé.

V máji 2020 pri hodnotení celej situácie okolo Covid 19 vo svete, pozorným pochopením poznatkov vedeckej a medicínskej komunity k tomuto ochoreniu, sa dostala na stôl myšlienka uskutočniť „ celoplošné testovanie populácie „ ako nevyhnutý prostriedok na zistenie zdravotného stavu populácie, teda rozsahu infikovanosti na Covid 19. Aj keď sa o tejto myšlienke v kruhu odborníkov intenzívne hovorilo, podrobne sa rozoberali jednotlivé aspekty takéhoto testovania, zasiahla vyššia politická moc a túto myšlienku uviedla do klinickej smrti.

V septembri 2020 utajená skupinka zložená z ešte viac utajených členov rozhodla, že myšlienku celoplošného testovania nakoniec predsa preberie z klinickej smrti a zrealizuje. A začalo sa od úplného začiatku. Pôvodní nositelia tejto myšlienky však ostali  zatratení, nepovšimnutí a neakceptovaní.

Začal sa rodiť nový plán, v časovom strese, ktorého najdôležitejším prvkom bola  technická realizácia, obchádzajúca tie  oveľa dôležitejšie aspekty takéhoto projektu, akými sú účel a výsledok.

Celoplošné testovanie zdravotného stavu populácie, teda zistenie rozsahu infikovanosti na Covid 19, je vo svojej podstate rovnaký krok teraz ako by bol už v máji 2020, jeho účelom a výsledkom má byť zistenie nakazenosti populácie ako základný predpoklad pre prijatie účinných rozhodnutí v boji s týmto ochorením.

Čo je však rozdielne oproti máju 2020 a prečo je súčasné celoplošné testovanie tak výrazne kritizované?

Päť faktov, ktoré súčasnému celoplošnému testovaniu možno vyčítať.

  1. Prichádza neskoro, ak by sa realizovalo skôr mohlo byť dobrým podkladom pre prijatie správnych rozhodnutí a nakazenosť populácie nemusela tak dramaticky v krátkom čase stúpnuť a priviesť štát na pokraj kolapsu zdravotného systému
  2. Časová tieseň jeho prípravy opäť odsúva ten najdôležitejší účel – zozbierať dáta vo vopred definovanej štruktúre pre prijatie správnych rozhodnutí do budúcnosti.
  3. Jeho výsledok bude síce exaktný v podobe čísla pozitívne testovaných ale bude odzrkadľovať len menej ako polovicu skutočného stavu infikovanosti, čo je veľmi chabý základ pre prijatie účinnejších rozhodnutí v boji s ochorením.
  4. Rozsah jeho realizácie, teda v jednom okamžiku na celom území SR a nie postupne v menších lokálnych územiach je administratívno-technicky náročné, núti prijímať zmeny, akým je napríklad skrátenie času testovania z troch na dva dni, ktoré v konečnom dôsledku znižujú jeho cieľ.
  5. Neexistuje plán B, ani plán C,D,E….Z, čo ďalej až budú na stole také alebo onaké výsledky tohto testovania.

V tomto duchu slová viacerých predstaviteľov štátu „ zo všetkých zlých riešení sme vybrali  to najlepšie“  jasne ukazujú, ako štát v súčasnosti bojuje s Covid 19. Neexistuje lepšia a horšia forma  zlého riešenia, pretože zlé riešenie je vždy len zlé riešenie.

Život pozná len dobré a zlé riešenia.

Škoda, že kompetentní čas na hľadanie a realizovanie dobrých riešení premárnil a teraz im ostali už len tie zlé.

Epilóg:   Tento blog bol písaný pred prezentovaním výsledkov rokovania pani Prezidentky SR so skupinou odborníkov

Vzostupy a pády slovenských podnikateľov v cestovnom ruchu.

09.01.2021

Prehnaný optimizmus a nádeje na lepšiu budúcnosť môžu spôsobiť nepríjemné pády. Trojkráľové obdobie zaplavilo sociálne siete statusmi, vyjadreniami a komentármi o blížiacej sa letnej turistickej sezóne, prvými analýzami o jej potenciálnej úspešnosti, ktorou by mala konečne pomôcť podnikateľom vymaniť sa z bludného kruhu neistoty a finančného utrpenia. [...]

Kľud, mier a pokora

31.10.2020

Tieto tri slová zo známeho československého duetu Terezy Kerndlovej a Richarda Müllera mali byť príznačne pre celoplošné testovanie obyvateľstva. Kľud – pokoj a veľká dávka rozvahy mali sprevádzať prípravu a prezentáciu tohto nevídaného projektu na Slovensku. Nestalo sa. Otcovia projektu svojim správaním dokazovali, že ani oni sami nie sú presvedčení [...]

Môj boj

18.10.2020

Ak vo Vás nadpis evokuje spomienky na minulé storočie, môže ísť o podobu čisto ( nie ) náhodnú. Ak v pamätníkoch vyvoláva „déja vu“, potom by aj súčasníci mali spozornieť. Písal sa rok XXXX, národ prežíval hlbokú hospodársku krízu, bezútešná situácia ho frustrovala a hľadal východiská. Nadej svitla po slovách doposiaľ neznámeho človeka, ktorí verejne [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

mirocs

Nechať si poradiť nie je hanba

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 31527x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie