Založ si blog

Vzostupy a pády slovenských podnikateľov v cestovnom ruchu.

Prehnaný optimizmus a nádeje na lepšiu budúcnosť  môžu spôsobiť nepríjemné pády.

Trojkráľové obdobie zaplavilo sociálne siete statusmi, vyjadreniami a komentármi o blížiacej sa letnej turistickej sezóne, prvými analýzami  o jej potenciálnej úspešnosti, ktorou by mala konečne pomôcť podnikateľom vymaniť sa z bludného kruhu neistoty a finančného utrpenia. V tejto eufórii si však väčšia časť neuvedomuje a nepripúšťa, že to tak nemusí byť.

Pandémia, s ktorou už ľudstvo viac či menej úspešne bojuje 12 mesiacov, mieša karty s rovnakou intenzitou ako na začiatku.

Dnes naozaj nestačí iba nádej, do každého ďalšieho kroku treba vniesť racionalitu.

Nie tak dávna minulosť k tomu nabáda, ak ju neodignorujeme.

GASTRO – mnohí podnikatelia investovali v nádeji, že sa ich biznis rozbehne, niekedy posledné úspory alebo nové pôžičky / budúce dlhy / do budovania moderných vonkajších terás, ktoré im mali priniesť v uvoľnenej atmosfére aspoň nejaké tržby. Zázrak však trval pár dní, mnohí  nestačili ani dokončiť prestavbu či výstavbu, vyššia moc zasiahla, to čo malo byť istotou sa zrazu rozplynulo.

LYŹIARSKÉ STREDISKÁ –  aj tu panovala nádej, dokonca „istota“ ,že sa za sprísnených opatrení, ktoré vyvolali ďalšie nové investície, zimná sezóna uskutoční a tento segment bude výkladnou skriňou podnikania v čase pandémie. Zázrak skončil skôr, ako sme sa stihli prehupnúť do roku 2021.

CESTOVNÉ KANCELÁRIE A AGENTÚRY – potencionálne ďalšie podnikateľské subjekty, ktoré môžu pocítiť trpkú príchuť prehnaných nádejí, vkladaných do nastávajúcej letnej turistickej sezóny, spojených s cestovateľským boomom, po nútenej prestávke.

Prevládajú názory, že dnes je priskoro / máme pred sebou ešte päť mesiacov /na to, aby sa predpovedalo, aká bude letná sezóna a aký bude mať dopad na cestovný ruch.

A práve tých päť mesiacov je rozhodujúcich. Reálne zhodnotenie  súčasnej situácie však naznačuje, že je primálo času na to aby stúpajúce čísla pozitívne identifikovaných dosiahli nulu a nahradili ich stúpajúce čísla vyliečených. Málo času, nielen na výrobu dostatočného množstva vakcín ale aj na úplnú distribúciu a aplikáciu.

Predpokladom pre oživenie cestovného ruchu je totiž najdôležitejšie, aby mal kto, aby mal ako a aby mal kam cestovať.

Stúpajúce čísla záujmu Slovákov o zahraničné dovolenky, predbežných rezervácii alebo dokonca čísla predaja zájazdov v čase decembrových zliav na tento rok, nie sú indikátorom.

Vidina nádeje, že do začiatku letnej turistickej sezóny sa na Slovensku dostane situácia do normálu a zrušia sa všetky obmedzenia a budeme môcť „ HURÁÁ“ cestovať nestačí, iba ak by sme naivne žili v nádeji, že sa husársky kúsok porážky pandémie podarí zvládnuť celosvetovo a všetky krajiny zrušia svoje vnútorné protiepidemiologické opatrenia.

Otázka nie je postavená tak, či Slováci budú môcť „vycestovať“ zo Slovenska. Otázka stojí, či Slováci budú môcť do svojej vysnívanej destinácie aj „pricestovať“ ?.

Kľud, mier a pokora

31.10.2020

Tieto tri slová zo známeho československého duetu Terezy Kerndlovej a Richarda Müllera mali byť príznačne pre celoplošné testovanie obyvateľstva. Kľud – pokoj a veľká dávka rozvahy mali sprevádzať prípravu a prezentáciu tohto nevídaného projektu na Slovensku. Nestalo sa. Otcovia projektu svojim správaním dokazovali, že ani oni sami nie sú presvedčení [...]

Prečo chybovosť rozhodnutí štátu stále stúpa?

27.10.2020

. Vedieť prijať správne rozhodnutia je dôležité, je to prvý krok k úspechu. Treba na to veľa sebareflexie a pokory. Rozhodnutiam súčasnej doby určite chýba aj jedno aj druhé. V máji 2020 pri hodnotení celej situácie okolo Covid 19 vo svete, pozorným pochopením poznatkov vedeckej a medicínskej komunity k tomuto ochoreniu, sa dostala na stôl myšlienka uskutočniť „ [...]

Môj boj

18.10.2020

Ak vo Vás nadpis evokuje spomienky na minulé storočie, môže ísť o podobu čisto ( nie ) náhodnú. Ak v pamätníkoch vyvoláva „déja vu“, potom by aj súčasníci mali spozornieť. Písal sa rok XXXX, národ prežíval hlbokú hospodársku krízu, bezútešná situácia ho frustrovala a hľadal východiská. Nadej svitla po slovách doposiaľ neznámeho človeka, ktorí verejne [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

mirocs

Nechať si poradiť nie je hanba

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 31552x
Priemerná čítanosť článkov: 2254x

Autor blogu

Kategórie