Založ si blog

Pluralita názorov alebo nepriatelia?

Neuplynulo ani pomyselných 100 dní od nástup nového primátora Bratislavy do funkcie a sociálne siete zareagovali. Môžeme to považovať za pluralitu názorov alebo nepriateľstvo voči Matúšovi Vallovi.

Odpoveď by mohli dať zverejnené príspevky a komentáre. A oni aj očividne dávajú.

Na jednej strane je prezentácia názoru v podobe zvláštnej animovanej tvorby, ktorá poukazuje na jeho pôsobenie v úrade / proti gustu žiaden dišputát /

Na druhej strane komentáre obhajujúce jeho kroky založené na vytváraní triedneho nepriateľa / aj tu platí : proti gustu žiaden dišputát /

Zatiaľ sa ale zdá, že navrch má stránka.

Tak ako jej podobné predchodkyne, ktoré rovnakým spôsobom ovplyvňovali verejnú mienku a proti ktorým rovnakým spôsobom bojovali ich odporcovia.

Jedno je však neodškriepiteľné. Vo všetkých prípadoch ide o prezentáciu názorov, ktorá je v demokratickom systéme nedotknuteľná či sa nám to páči , či nepáči napriek svojej forme.

Aj takáto forme predsa hýbe dejinami. Nebolo tomu inak ani v minulosti, keď nápadne podobné formáty facebookových stránok položili vládu a prinútili nechceného premiéra a ďalších politikov odstúpiť, ani v prípade vystavenia záverečného účtu predchádzajúcemu primátorovi Bratislavy vo voľbách a nie je tomu inak ani teraz.

Každý má právo na svoj názor a právo verejne ho nejakou formou prezentovať. Nemusíme s obsahom a formou prejavu týchto názorov súhlasiť – musíme sa s tým naučiť žiť, ak sme odhodlaný udržať na Slovensku demokratické princípy.

Ak tak neurobíme a začneme označovať ľudí s iným názorom za triednych nepriateľov, kam tento názorový boj dospeje. História nám ukázala, že boj s triednymi nepriateľmi nakoniec priniesol nemalé ľudské obete v záujme vyšších princípov a toho by sme sa mali vyvarovať.

Dnes sú tými najvyššími princípmi demokracia a pluralita názorov. Nepošliapme si ich.

Vzostupy a pády slovenských podnikateľov v cestovnom ruchu.

09.01.2021

Prehnaný optimizmus a nádeje na lepšiu budúcnosť môžu spôsobiť nepríjemné pády. Trojkráľové obdobie zaplavilo sociálne siete statusmi, vyjadreniami a komentármi o blížiacej sa letnej turistickej sezóne, prvými analýzami o jej potenciálnej úspešnosti, ktorou by mala konečne pomôcť podnikateľom vymaniť sa z bludného kruhu neistoty a finančného utrpenia. [...]

Kľud, mier a pokora

31.10.2020

Tieto tri slová zo známeho československého duetu Terezy Kerndlovej a Richarda Müllera mali byť príznačne pre celoplošné testovanie obyvateľstva. Kľud – pokoj a veľká dávka rozvahy mali sprevádzať prípravu a prezentáciu tohto nevídaného projektu na Slovensku. Nestalo sa. Otcovia projektu svojim správaním dokazovali, že ani oni sami nie sú presvedčení [...]

Prečo chybovosť rozhodnutí štátu stále stúpa?

27.10.2020

. Vedieť prijať správne rozhodnutia je dôležité, je to prvý krok k úspechu. Treba na to veľa sebareflexie a pokory. Rozhodnutiam súčasnej doby určite chýba aj jedno aj druhé. V máji 2020 pri hodnotení celej situácie okolo Covid 19 vo svete, pozorným pochopením poznatkov vedeckej a medicínskej komunity k tomuto ochoreniu, sa dostala na stôl myšlienka uskutočniť „ [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

mirocs

Nechať si poradiť nie je hanba

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 31557x
Priemerná čítanosť článkov: 2254x

Autor blogu

Kategórie