Založ si blog

Čo zachráni cestovný ruch ?

Cestovný ruch je špecifické odvetvie, ktoré je definované ako : súbor činností zameraných na uspokojovanie potrieb súvisiacich s cestovaním a pobytom osôb mimo miesta trvalého bydliska  zvyčajne vo voľnom čase, smerujúce k  odpočinku, poznávaniu, utuženiu zdravia, rozptýlením a zábavou, kultúrnym a športovým vyžitím, získaním komplexného zážitku.

Jednoducho povedané, cestovný ruch je závislí na bezmála 8 miliardovej populácii a jej potrebách po skončení pandémie koronavírusu.

Všetky štáty sa zaoberajú  problémom totálneho kolapsu cestovného ruchu a výnimkou nie je ani Slovensko. Nájsť to správne záchranné riešenie bude však veľký problém.

Na Slovensku uzrel svetlo sveta záchranný balík opatrení pre segment cestovného ruchu a jeho hlavných aktérov, ktorý vyvolal rôzne reakcie, rozprúdil diskusiu o viac či menej účinných opatreniach pre záchranu jednotlivých aktérov zapojených do systému cestovného ruchu. Diskusia však minula základnú otázku – čo zachráni cestovný ruch ?

Nespochybňujem súčasnú potrebu pomoci subjektom pôsobiacim v cestovnom ruchu na záchranu, otázkou však je, či sa jedná o skutočnú pomoc alebo iba predlženie agónie a oddialenie predpokladaných negatívnych dôsledkov, ktorý na cestovnom ruchu zanechá pandémia.

Pri hľadaní východísk sa stále vynára základná otázka „ čo zachráni cestovný ruch ?“ v situácii, kedy nevieme a s určitosťou ešte dlho nebudeme vedieť ako sa zachová už spomínaná 8 miliardová populácia.

Čo sa však vie definovať sú dva navzájom odlišné výsledky:

  • masívna finančná pomoc štátu udrží aktérov cestovného ruchu pri živote ale v konečnom dôsledku nebudú mať komu svoje služby poskytovať, ak značná časť populácie zmení svoje návyky a potreby a výrazne obmedzí svoje cestovanie

 

  • slabá finančná výpomoc štátu položí na lopatky a dovedie mnohých aktérov v cestovnom ruchu k zániku a v konečnom dôsledku ak si populácia udrží svoje predkoronové cestovateľské návyky a potreby nebude im mať kto poskytovať služby.

 

Pri oboch výsledkoch napriek odlišnostiam, by sa mala začať intenzívne riešiť otázka celkového reštartu cestovného ruchu do budúcnosti ak sa minú záchranné finančné balíčky, inak súčasná podstata problému chýbajúci zákazníci cestovných kancelárii, hotelov, reštaurácii atď. ostane. Podstatná príčina však bude iná ako obmedzovanie a zatváranie prevádzok v dôsledku pandémie ale strata záujmu populácie o doterajší konzumný spôsob života, prehodnotenie svojich skutočných potrieb.

Nezabúdajme, že koronakríza má negatívny finančný dopad nielen na prevádzky pôsobiace v cestovnom ruchu ale aj na samotných spotrebiteľov v cestovnom ruchu s ktorých značná časť nebude mať dlhší čas dostatok prostriedkov na cestovanie a súčasný stav  prázdnych niektorých turistických destinácii sa na niekoľko rokov môže stať realitou.

Vzostupy a pády slovenských podnikateľov v cestovnom ruchu.

09.01.2021

Prehnaný optimizmus a nádeje na lepšiu budúcnosť môžu spôsobiť nepríjemné pády. Trojkráľové obdobie zaplavilo sociálne siete statusmi, vyjadreniami a komentármi o blížiacej sa letnej turistickej sezóne, prvými analýzami o jej potenciálnej úspešnosti, ktorou by mala konečne pomôcť podnikateľom vymaniť sa z bludného kruhu neistoty a finančného utrpenia. [...]

Kľud, mier a pokora

31.10.2020

Tieto tri slová zo známeho československého duetu Terezy Kerndlovej a Richarda Müllera mali byť príznačne pre celoplošné testovanie obyvateľstva. Kľud – pokoj a veľká dávka rozvahy mali sprevádzať prípravu a prezentáciu tohto nevídaného projektu na Slovensku. Nestalo sa. Otcovia projektu svojim správaním dokazovali, že ani oni sami nie sú presvedčení [...]

Prečo chybovosť rozhodnutí štátu stále stúpa?

27.10.2020

. Vedieť prijať správne rozhodnutia je dôležité, je to prvý krok k úspechu. Treba na to veľa sebareflexie a pokory. Rozhodnutiam súčasnej doby určite chýba aj jedno aj druhé. V máji 2020 pri hodnotení celej situácie okolo Covid 19 vo svete, pozorným pochopením poznatkov vedeckej a medicínskej komunity k tomuto ochoreniu, sa dostala na stôl myšlienka uskutočniť „ [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

mirocs

Nechať si poradiť nie je hanba

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 31545x
Priemerná čítanosť článkov: 2253x

Autor blogu

Kategórie