Založ si blog

Kľud, mier a pokora

Tieto tri slová zo známeho československého duetu  Terezy Kerndlovej a Richarda Müllera  mali byť  príznačne pre celoplošné testovanie obyvateľstva.

Kľud – pokoj a veľká dávka rozvahy mali sprevádzať prípravu a prezentáciu tohto nevídaného projektu na Slovensku.

Nestalo sa. Otcovia projektu svojim správaním dokazovali, že ani oni sami nie sú presvedčení o úspechu a teda bolo priam nemožné z ich strany presvedčiť miliónovú časť populácie a získať si ju na svoju stranu. Na otázky neexistovali odpovede, ak aj existovali boli nepresvedčivé s veľkým percentom nepresností / odhadov, manipulácie s číslami …/. Každým ubehnutým dňom sa situácia zhoršovala a vymykala s celospoločensky potrebným  racionálnym dialógom.  Poslednou kvapkou bol aj keď pozitívny ale dosť neskoro realizovaný krok – zachrániť situáciu s odmenami pre zdravotníkov.

Mier – stav absencie konfliktov mal zabezpečiť optimálne podmienky pre tento projekt.

Nestalo sa. Rozhoreli sa mále lokálne osobné ale aj neprofesionálne ataky, ktorých intenzitu znásobili neopodstatnene výzvy a zásadné vyjadrenia deliace celú miliónovú populáciu na dobrých a zodpovedných – zlých a nezodpovedných s dôrazom, že existujú aj budúci zodpovedný za smrť nevinných ľudí.

Poslednou kvapkou sa stali hysterické a zdravému rozumu priečiace sa útoky na prezidentku.  Treba spomenúť nedžentlmenský a netaktný útok na postavenie prezidentky v súvislosti s jej ústavnými právomocami ako aj vyjadrenie posledného križiaka „ propagandy“ o úteku najvyššieho veliteľa z bojiska.

Pokora – jedna zo siedmich cností ako uvedomenia si vlastnej nedokonalosti

Tú by mal mať každý vrodenú. Absencia akejkoľvek pokory totiž produkuje najväčších svetových politických netvorov. Exemplárny príklad je Adolf Hitler, ktorý svojim konaním v mene božej prozreteľnosti doviedol svet na pokraj ľudskej katastrofy.  Jeho najväčšie myšlienkové dielo Mein Kampf v preklade „ Môj boj“ je toho dôkazom.

Adolf aj jemu podobný politici, opojení svojou jedinečnosťou a božskosťou si však neuvedomujú, že svet sa riadi inými heslami a životnými múdrosťami.

Božie mlyny melú pomaly ale isto. Čo sa má stať sa stane.

Deň zúčtovania príde a ako sa už vyjadril jeden nemenovaný  koaličný politik „ nezostane kameň na kameni“

Vzostupy a pády slovenských podnikateľov v cestovnom ruchu.

09.01.2021

Prehnaný optimizmus a nádeje na lepšiu budúcnosť môžu spôsobiť nepríjemné pády. Trojkráľové obdobie zaplavilo sociálne siete statusmi, vyjadreniami a komentármi o blížiacej sa letnej turistickej sezóne, prvými analýzami o jej potenciálnej úspešnosti, ktorou by mala konečne pomôcť podnikateľom vymaniť sa z bludného kruhu neistoty a finančného utrpenia. [...]

Prečo chybovosť rozhodnutí štátu stále stúpa?

27.10.2020

. Vedieť prijať správne rozhodnutia je dôležité, je to prvý krok k úspechu. Treba na to veľa sebareflexie a pokory. Rozhodnutiam súčasnej doby určite chýba aj jedno aj druhé. V máji 2020 pri hodnotení celej situácie okolo Covid 19 vo svete, pozorným pochopením poznatkov vedeckej a medicínskej komunity k tomuto ochoreniu, sa dostala na stôl myšlienka uskutočniť „ [...]

Môj boj

18.10.2020

Ak vo Vás nadpis evokuje spomienky na minulé storočie, môže ísť o podobu čisto ( nie ) náhodnú. Ak v pamätníkoch vyvoláva „déja vu“, potom by aj súčasníci mali spozornieť. Písal sa rok XXXX, národ prežíval hlbokú hospodársku krízu, bezútešná situácia ho frustrovala a hľadal východiská. Nadej svitla po slovách doposiaľ neznámeho človeka, ktorí verejne [...]

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

mirocs

Nechať si poradiť nie je hanba

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 31475x
Priemerná čítanosť článkov: 2248x

Autor blogu

Kategórie