Založ si blog

Kto a akú ponesie na konci zodpovednosť ?

Celý svet sa zmieta v pandémii spôsobenej koronavírusom. Je to katastrofa, nie však jediná , ktorá ľudstvo v jeho histórii postihla. Všetky predchádzajúce ľudstvo zvládlo, aj za cenu nie malých obetí, ktoré si každá katastrofa vždy vyžiada. Je to prirodzený jav, ktorý nemôžme nijako zmeniť ani ovplyvniť a s tým sa musíme v prvom rade zmieriť.  Znie to kruto ale treba si uvedomiť, že ľudstvo nie je a nikdy nebude schopné zmeniť zákony prírody.

Nezostáva nám teda nič iné, len s katastrofou bojovať.

Nakoľko bude tento boj účinný a v konečnom dôsledku úspešný, záleží len na tom, kto bude na čele tohto boja. Nemal by to byť jedinec ale kolektív, ktorý je schopný kooperovať, prijímať a realizovať okamžité rozhodnutia a hlavne myslieť o tri kroky vopred.

To je však dnes na Slovensku problém.

Do čela boja sa postavil jeden muž, politik, ktorého pohľad na riešenia je výsostne politický, bez praktickej znalosti a skúsenosti s riešením akého koľvek problému takéhoto rozsahu, presadzujúci svoje vízie a nápady. Žiadnu katastrofu na svete nikdy nevyriešil politik, aj keď to tak historicky vyznieva, pretože politik vždy zlízal smotanu pri úspechu. História však ukazuje, že existuje aj opačný pól a tým je trpká zodpovednosť za neúspech.

„Vodca národa“ , ktorý trpí symptómom svojej dokonalosti a neomylnosti, na druhej strane však nedostatkom pokory a sebareflexie sa nikdy nedočkal vytúženej slávy, naopak, vždy utrpel potupnú osobnú prehru a stiahol so sebou celý národ. História nám dáva mnoho takýchto príkladov.

O tom, ako v konečnom dôsledku dopadne krajina a jej obyvateľstvo na konci celosvetovej pandemickej katastrofy sa rozhoduje v týchto chvíľach.

Rozhodnutie má vo svojich rukách „ vodca národa“ a má len dve možnosti.

  1. Uprednostní odborné a profesionálne postupy, skúsenosti z minulosti, kolektívnu spoluprácu odborníkov, ktoré nie sú motivované politickým predstavami
  2. Naďalej bude preferovať vlastné nápady a experimenty, uprednostňovať riešenia politicky servilných súputníkov a tým negovať ostatné rady a odporúčania.

 

A pritom stačí tak málo.

Vytiahnuť  „pandemický plán“, otvoriť ho, s porozumením prečítať a začať  prakticky realizovať potrebné kroky. Bolo by to zmysluplnejšie ako vymýšľať koleso alebo Blackout.  Ide predsa o zdravie a životy občanov a nie osobné ambície vodcu národa.

Na konci pandémie sa bude hodnotiť jeho zodpovednosť.

Vzostupy a pády slovenských podnikateľov v cestovnom ruchu.

09.01.2021

Prehnaný optimizmus a nádeje na lepšiu budúcnosť môžu spôsobiť nepríjemné pády. Trojkráľové obdobie zaplavilo sociálne siete statusmi, vyjadreniami a komentármi o blížiacej sa letnej turistickej sezóne, prvými analýzami o jej potenciálnej úspešnosti, ktorou by mala konečne pomôcť podnikateľom vymaniť sa z bludného kruhu neistoty a finančného utrpenia. [...]

Kľud, mier a pokora

31.10.2020

Tieto tri slová zo známeho československého duetu Terezy Kerndlovej a Richarda Müllera mali byť príznačne pre celoplošné testovanie obyvateľstva. Kľud – pokoj a veľká dávka rozvahy mali sprevádzať prípravu a prezentáciu tohto nevídaného projektu na Slovensku. Nestalo sa. Otcovia projektu svojim správaním dokazovali, že ani oni sami nie sú presvedčení [...]

Prečo chybovosť rozhodnutí štátu stále stúpa?

27.10.2020

. Vedieť prijať správne rozhodnutia je dôležité, je to prvý krok k úspechu. Treba na to veľa sebareflexie a pokory. Rozhodnutiam súčasnej doby určite chýba aj jedno aj druhé. V máji 2020 pri hodnotení celej situácie okolo Covid 19 vo svete, pozorným pochopením poznatkov vedeckej a medicínskej komunity k tomuto ochoreniu, sa dostala na stôl myšlienka uskutočniť „ [...]

Sergej Šojgu

Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

24.04.2024 10:33

Timur Ivanov je obvinený z prijatia úplatku v "obzvlášť vysokej výške."

vražda, bratislava, bezdomovec

Z vraždy muža v bratislavskej Petržalke obvinili 45-ročnú ženu

24.04.2024 10:23

V prípade preukázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

mirocs

Nechať si poradiť nie je hanba

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 31539x
Priemerná čítanosť článkov: 2253x

Autor blogu

Kategórie