Koronavírus odhaľuje skutočné osobnosti politikov

27. marca 2020, mirocs, Nezaradené

Pandémia koronavírusu preveruje nie len schopnosti politikov zastávať svoje úrady, ale nastavuje zrkadlo ich osobnej integrite.

Posledné dni by mohli byť dobrým námetom pre novú sériu kultového seriálu „ Lie to me* “ s jednoduchým podtitulom „ 30 prípadov Covid Slovakia“. Dokonca by to mohlo vydať aj na niekoľko dielov reality show „ Covidovci “.

Tvorcovia by sa ani nemuseli namáhať vymýšľaním príbehov, postačovalo by im pozrieť si záznamy verejných vystúpení politikov, voľným pohľadom analyzovať výrazy v ich tvári, hlas a pohyby, tie priradiť k vyrieknutým slovám a scenár by bol hotový.

Napokon aj obyčajným ľuďom, tým nemyslím členov rovnomenného politického zoskupenia, ale občanov, ktorí dlhé karanténne hodiny trávia sledovaním televíznych obrazoviek je laicky jasné, že to čo počujú z reproduktorov nie je kompatibilné s obrazom, ktorý sledujú.

Väčšine by mohlo byť jasné, ako to na Slovensku momentálne funguje ako aj to, že by to nemalo takto fungovať.

Skupina osôb zahalená rúškami na tribúne, ale iba jeden rečník, ktorý obsiahne široký diapazón problematiky – teda aspoň rétoricky, keď už nie odborne, pričom je zjavné, že u mnohých, v tomto prípade iba komparzistov, výraz tváre vyjadruje zdesenie a prekvapenie o čom je vlastne reč, mnohé ich pohľady na rečníka odhaľujú, čo sa v nich naozaj odohráva.

V tomto kontexte je aj posledné zasadnutie zákonodarného zboru, vystúpenia mnohých diskutujúcich, ukážkou toho, ako je ťažké prezentovať cudzí názor, keď s ním človek, ani pri maximálnej námahe nie je vnútorne stotožnený.

V žiadnom prípade nechcem tvrdiť, že všetci dnes klamú a zavádzajú , pretože to nie je naozaj tak.

Klame a zavádza iba malá časť politikov.

Horšie však je, že tá väčšia časť prijala a podľa reči ich tela nedobrovoľne,  úlohu šíriteľov a obhajovateľov, aj za cenu straty svojej osobnej integrity.

Koronavírus je hrozbou pre ľudstvo.

Ešte väčšou hrozbou je však to, čo sa odohráva na jeho pozadí, keďže na takýto „vírus“ nikdy nebude existovať liek. Je to totiž úplná strata autoimunity, zapríčinená nie genetickou predispozíciou ale stratou zdravého rozumu, pudu sebazáchovy a nástupom emocionálnej kapitulácie.