Založ si blog

Pluralita názorov alebo nepriatelia?

Neuplynulo ani pomyselných 100 dní od nástup nového primátora Bratislavy do funkcie a sociálne siete zareagovali. Môžeme to považovať za pluralitu názorov alebo nepriateľstvo voči Matúšovi Vallovi.

Odpoveď by mohli dať zverejnené príspevky a komentáre. A oni aj očividne dávajú.

Na jednej strane je prezentácia názoru v podobe zvláštnej animovanej tvorby, ktorá poukazuje na jeho pôsobenie v úrade / proti gustu žiaden dišputát /

Na druhej strane komentáre obhajujúce jeho kroky založené na vytváraní triedneho nepriateľa / aj tu platí : proti gustu žiaden dišputát /

Zatiaľ sa ale zdá, že navrch má stránka.

Tak ako jej podobné predchodkyne, ktoré rovnakým spôsobom ovplyvňovali verejnú mienku a proti ktorým rovnakým spôsobom bojovali ich odporcovia.

Jedno je však neodškriepiteľné. Vo všetkých prípadoch ide o prezentáciu názorov, ktorá je v demokratickom systéme nedotknuteľná či sa nám to páči , či nepáči napriek svojej forme.

Aj takáto forme predsa hýbe dejinami. Nebolo tomu inak ani v minulosti, keď nápadne podobné formáty facebookových stránok položili vládu a prinútili nechceného premiéra a ďalších politikov odstúpiť, ani v prípade vystavenia záverečného účtu predchádzajúcemu primátorovi Bratislavy vo voľbách a nie je tomu inak ani teraz.

Každý má právo na svoj názor a právo verejne ho nejakou formou prezentovať. Nemusíme s obsahom a formou prejavu týchto názorov súhlasiť – musíme sa s tým naučiť žiť, ak sme odhodlaný udržať na Slovensku demokratické princípy.

Ak tak neurobíme a začneme označovať ľudí s iným názorom za triednych nepriateľov, kam tento názorový boj dospeje. História nám ukázala, že boj s triednymi nepriateľmi nakoniec priniesol nemalé ľudské obete v záujme vyšších princípov a toho by sme sa mali vyvarovať.

Dnes sú tými najvyššími princípmi demokracia a pluralita názorov. Nepošliapme si ich.

Vzostupy a pády slovenských podnikateľov v cestovnom ruchu.

09.01.2021

Prehnaný optimizmus a nádeje na lepšiu budúcnosť môžu spôsobiť nepríjemné pády. Trojkráľové obdobie zaplavilo sociálne siete statusmi, vyjadreniami a komentármi o blížiacej sa letnej turistickej sezóne, prvými analýzami o jej potenciálnej úspešnosti, ktorou by mala konečne pomôcť podnikateľom vymaniť sa z bludného kruhu neistoty a finančného utrpenia. [...]

Kľud, mier a pokora

31.10.2020

Tieto tri slová zo známeho československého duetu Terezy Kerndlovej a Richarda Müllera mali byť príznačne pre celoplošné testovanie obyvateľstva. Kľud – pokoj a veľká dávka rozvahy mali sprevádzať prípravu a prezentáciu tohto nevídaného projektu na Slovensku. Nestalo sa. Otcovia projektu svojim správaním dokazovali, že ani oni sami nie sú presvedčení [...]

Prečo chybovosť rozhodnutí štátu stále stúpa?

27.10.2020

. Vedieť prijať správne rozhodnutia je dôležité, je to prvý krok k úspechu. Treba na to veľa sebareflexie a pokory. Rozhodnutiam súčasnej doby určite chýba aj jedno aj druhé. V máji 2020 pri hodnotení celej situácie okolo Covid 19 vo svete, pozorným pochopením poznatkov vedeckej a medicínskej komunity k tomuto ochoreniu, sa dostala na stôl myšlienka uskutočniť „ [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

mirocs

Nechať si poradiť nie je hanba

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 31529x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie